Yük asansörü, işyerleri, fabrika, depo, mağaza gibi katlar arası yük ve eşya taşımak için kullanılan yavaş ilerleyen liftlerdir. Hidrolik ya da elektrik motoru tahrikli olarak piyasada örnekleri kullanılmaktadır.
Yük Asansörü Çeşitleri
Makaslı yük asansörleri: Taşıma mesafesi az, kaldırma kapasitesi yüksektir.
Halatlı yük asansörleri: Taşıma mesafesi 10m-30m arasındadır. Ortalama 10 tona kadar yük taşıyabilirler.
Pistonlu yük asansörleri: Taşıma mesafesinin 1-9 metre arasında kullanılır. 2 tona kadar yük taşıyabilirler.
Rampalı yük asansörleri: Taşıma sırasından alandan tasarruf sağlayan hem iç hem de dış mekanda da kullanılabilen bir yük asansörü çeşididir.
Bu ölçüm yapılmadan önce F067 Muayene öncesi hazırlık kılavuzu firmaya bildirilir.
Firmadaki kaldırma ekipmanıyla alakalı yetkili personele ulaşılır. Firmaya kaldırma ekipmanıyla alakalı muayene öncesi yapılması gerekenlerin yapılıp yapılmadığı hakkında bilgi alışverişi yapılır.
Ekipmanın Gözle Muayenesi: kabin kontrolü, kabin üstü kontrolü, kabin altının kontrolü, Durak kapılarının kontrolü, Kabin kapılarının kontrolü, Ekipman yürüyüş yolunun kontrolü, kaldırma grubunun kontrolü, emniyet ekipmanlarının kontrolü vb. kapsar.
İşlevsellik kontroller: Ekipmanın, yük ve tahrik halat tamburu, kanca emniyet mandalı, güvenlik sistemleri, gibi donanımların işlevsellik kontrolleri gözlenir.
Dinamik Yük Testi: Ekipman beyan kapasitesinin 1,1 katı yük ile çalıştığı mesafe boyunca test edilir.
Statik Yük testi: Ekipman beyan kapasitesinin 1,25 katı yük ile yerden az bir miktar (100mm civarı) kaldırılarak 10 dakika boyunca test edilir. Test esnasında kabinin aşağıya kaymaması beklenmektedir.
Paraşüt Fren Testi: Paraşüt fren testinin gerçekleştirilebilmesi için bakım firmasından bir yetkili personelin bulunması şarttır. Paraşüt fren testi ekipmanın beyan kapasitesinin 1,3 katında yükte gerçekleştirilir. Amaç ekipmanın frenlerinde, kaldırma gurubunda bir sorun meydana geldiği zaman yardımcıl fren olan paraşüt frenin görevini yerine getirip getirmediğinin kontrolüdür.
Aşırı Yük Sensörü Kontrolü: Ekipmanın beyan yükünün %20 si aşıldığında devreye giren bir aşırı yük sivicinin varlığı ve aktif olarak görevinin yerine getirip getirmediği kontrol edilir.
İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği, TS EN 81-20 ve TS EN 81-3+A1 göre muayenesi yapılır.
Kaldırma iletme ekipmanları arasında yer alan Yük asansörü 6331 sayılı “ İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’inde de belirtildiği gibi yılda 1 defa veya daha fazla Yük asansörünün periyodik kontrollerinin yapılması yasal zorunluluktur.
Muayenesi yapılacak ekipmanın İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinde ve Ürünün standart’ın da belirtilen kriterlere uygun olup olmadığı Teknik Uzman tarafından gözlemlendikten sonra bulunan sonuçlar rapora işlenerek Teknik Amirin onayı ile rapor hazırlanmış olur.
Yük Asansörü Periyodik Muayene kontrolü yapılan ekipmanın muayenesi yapıldıktan sonra uygunsuzluk bulunması halinde en kısa süre zarfında ekipmanın uygunsuzluklarının giderilmesi ve uygunsuzluklar giderildikten sonra ekipmanın ANOT Mühendislik Teknik Uzmanı tarafından tekrar muayene edilmesi gerekmektedir.