Trafo Koruması Topraklama Ölçüm Raporu

İçindekiler

Trafo Koruması Topraklama Ölçüm Raporu

Trafo Nedir ?

Transformatör(trafo), iki veya daha fazla devre arasındaki elektrik enerjisi aktarımını elektromanyetik indüksiyonla sağlayan bir sistemdir.

Trafo doğru akım devrelerinde değil, alternatif devrelerde kullanılır. Genellikle bir elektrik devresindeki akım ve gerilimi yükseltme ve düşürme, elektrik enerjisinin aktarımı ve dağıtımı gibi amaçlar için kullanılırlar.

Ülkemizde:

  • Alçak gerilim şebekeleri 220 V ve 380 V,
  • Orta gerilim şebekeleri 10 kV, 15 kV ve 33 kV ,
  • Yüksek gerilim ise 66 kV ve 154 kV ve
  • Çok yüksek gerilime sahip şebekeler de 380 kV kullanmaktadırlar.

Özellikle elektrik enerjisinin elde edildiği yerden uzaklara aktarılmasıdır. Bunun sebebi yüksek akımla iletme işleminin çok ciddi seviyede güç kayıplarına yol açmasıdır. Güç kayıplarının önüne geçmek için iletme işlemi esnasında gerilim yükseltilir ve akım düşürülür.

Trafo Periyodik Kontrolü Nasıl Yapılır ?

Bu ölçüm yapılmadan önce F067 Muayene öncesi hazırlık kılavuzu firmaya bildirilir.

Firma teknik personeli ile birlikte muayene öncesi hazırlıkların tamamlanıp tamamlandığı tespit edilir.

Göz ile Muayene: Trafo kapı kilidi, kauçuk paspas, izole sehpa, izole eldiven, kontrol kalemi, temizlik ve bakım formu, yetkili mühendis vb. kriterler kontrol edilir.

Ölçümler: Topraklama kazıkları ile trafo koruma topraklama ölçümleri yapılır.

Muayene Sonrası Bilgilendirme: Yapılan ölçümler ve gözle muayene sonucu olarak tespit edilen veriler hakkında yetkili teknik personel bilgilendirilir.

 

Trafo Periyodik Kontrolü Neye Göre Yapılır ?

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği, TS EN 60079 standartlarına göre muayenesi gerçekleştirilir.

Trafo Periyodik Kontrolü Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır ?

Elektrik Tesisatı, Topraklama Tesisatı, Paratonerler arasında yer alan Trafo 6331 sayılı “ İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’inde de belirtildiği gibi Standartlarda süre belirtilmemişse yılda 1 defa veya daha fazla Trafo muayenesi yapılmalıdır.

 

Trafo  Raporu Nasıl Hazırlanır ?

Muayenesi yapılacak olan Trafo İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinde ve Ürünün standart’ın da belirtilen kriterlere uygun olup olmadığı Teknik Uzman tarafından ölçümü ve sonuçların değerlendirilmesi yapıldıktan sonra bulunan sonuçlar rapora işlenerek Teknik Amirin onayı ile rapor hazırlanmış olur.

 

Periyodik Muayene Sonucu Uygunsuzluk Bulunması Halinde Ne Yapılmalıdır ?

Periyodik Muayene kontrolü yapılan Trafo nun muayenesi yapıldıktan sonra uygunsuzluk bulunması halinde en kısa süre zarfında ekipmanın uygunsuzluklarının giderilmesi ve uygunsuzluklar giderildikten sonra ekipmanın ANOT Mühendislik Teknik Uzman tarafından tekrar muayene edilmesi gerekmektedir.