Makina imalatında veya son kullanıcının ihtiyacı olan parçaları üretmek için kullanılan tezgahlardır. Bu parçaları farklı mekanik hareketlerle yapabilmektedirler. Bu tezgahların temel güvenlik kriterleri benzerlik arz ederken makinanın fonksiyonuna göre muayane TSE kontrol kriterleri değişkenlik göstermektedir.
Bazı Tezgahlar:
Presler
Saç İşleme Makina ve Tezgahları
Ağaç İşleme Makina ve Tezgahları
Matbaa / Ofset Makineleri
Tekstil / Dokuma Örme Makineleri
Torna Tezgahları
Freze Tezgahları
Planya Tezgahları
Taşlama Tezgahları
Bohrwerk Tezgahları
Erozyon Tezgahları
Matkap Tezgahları
Kaynak Makineleri
Ölçme Kontrol Tezgahları
Dişli Taşlamalar
Dişli Açmalar
CNC İşleme Tezgahları
Bu ölçüm yapılmadan önce F067 Muayene öncesi hazırlık kılavuzu firmaya bildirilir.
Firmadaki taşıma ekipmanıyla alakalı yetkili personele ulaşılır. Firmaya taşıma ekipmanıyla alakalı muayene öncesi yapılması gerekenlerin yapılıp yapılmadığı hakkında bilgi alışverişi yapılır.
Görsel Kontroller: Zemine bağlantısı, operatöre koruma siperlikleri, dönen hareketli parçalar için koruyucu ve kapaklarının kontrolü. İş parçasının karoserden taşması durumunda muhafazalık varlığı. Topraklama raporunun varlığı sorgulanır.
Motorda yağ kaçağı, korozyon, görülebilen çatlaklar, deformasyon durumu, çarpıklık-eğrilik vb. gibi kontroller yapılır. Periyodik bakım kartları ve onarım kayıt defteri olup, olmadığı. Operatörün makina titreşimden minimum etkilenmesi için önlemlerin varlığı.
İşlevsellik kontroller: Koruyucu kapaklarına bağlı acil stopu tetikleyen sviçlerin işlevselliği. Ekipmanın acil stop çalışırlık durumu.
Güvenlik Donanımları Konrolleri: Redüktör dişlisiyle tambur dişlisi arasındaki zincir muhafaza kapaklı olmalıdır. Faz sırası koruma rölesi kontrolü yapılır.
İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği, TS EN ISO 12100, TS EN 60204-1, 2006/42/AT” Makinalarda Emniyet Yönetmeliği ve standartlarına göre muayenesi gerçekleştirilir. Ayrıca İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği
Kaldırma iletme ekipmanları arasında yer alan Makine Tezgahları 6331 sayılı “ İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’inde de belirtildiği gibi yılda 1 defa veya daha fazla Makine Tezgahının periyodik kontrollerinin yapılması yasal zorunluluktur.
Muayenesi yapılacak ekipmanın İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinde ve Ürünün standart’ın da belirtilen kriterlere uygun olup olmadığı Teknik Uzman tarafından gözlemlendikten sonra bulunan sonuçlar rapora işlenerek Teknik Amirin onayı ile rapor hazırlanmış olur.
Makine Tezgah Periyodik Muayene kontrolü yapılan ekipmanın muayenesi yapıldıktan sonra uygunsuzluk bulunması halinde en kısa süre zarfında ekipmanın uygunsuzluklarının giderilmesi ve uygunsuzluklar giderildikten sonra ekipmanın ANOT Mühendislik Teknik Uzman tarafından tekrar muayene edilmesi gerekmektedir.