Termografik Muayene (Termal Kamera ) Pano Raporu

İçindekiler

Termografik Muayene (Termal Kamera ) Pano Raporu

Termal Kamera Ölçümü Nedir ?

Panolarda Termal kamera ölçümü, temassız pano üzerindeki ısı dağılımını ve yüksek ısı veya deformasyonlardan dolayı çıkabilecek muhtemel yangınların önüne geçilebilmesi için yapılan ölçümlerdir. Panoların yüksek sıcaklıkları çıkmasının nedeni tesisatın eski olması, yanlış montaj, yanlış kesitte kablo kullanılması, işletmede çekilen akım arzının artması gibi nedenler olabilir.

Tesislerinde arıza ve patlamaları önlemek için termal kamera ölçümleri yapılmalıdır.

 

Termal Kamera Ölçümü Periyodik Kontrolü Nasıl Yapılır ?

Bu ölçüm yapılmadan önce F067 Muayene öncesi hazırlık kılavuzu firmaya bildirilir.

Firma teknik personeli ile birlikte muayene öncesi hazırlıkların tamamlanıp tamamlandığı tespit edilir.

Göz ile Muayene: Pano önünde kauçuk paspas, pano kapakları, kablo bağlantıları topraklama kablosu,hissedilen sıcaklık vb. kriterler kontrol edilir.

Ölçümler: Termal kamera ile sigorta, şalter, kablo kondansatör vb. ekipmanların ısıl değerleri tespit edilir.

Muayene Sonrası Bilgilendirme: Yapılan ölçümler ve gözle muayene sonucu olarak tespit edilen veriler hakkında yetkili teknik personelin bilgilendirilmesi.

 

Termal Kamera Ölçümü Periyodik Kontrolü Neye Göre Yapılır ?

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği, TS HD 60364-4-2 standartlarına göre muayenesi gerçekleştirilir.

Termal Kamera Ölçümü Periyodik Kontrolü Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır ?

Elektrik Tesisatı, Topraklama Tesisatı, Paratonerler arasında yer alan Elektrik Tesisatı kapsamı içinde Panoların termal kamera görüntüleri 6331 sayılı “ İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’inde de belirtildiği gibi Standartlarda süre belirtilmemişse yılda 1 defa veya daha fazla Topraklama ölçümü yapılması önerilir.

 

Termal Kamera Ölçümü Raporu Nasıl Hazırlanır ?

Termal Kamera Ölçümü yapılacak panoların İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliğinde ve Ürünün standart’ın da belirtilen kriterlere uygun olup olmadığı Teknik Uzman tarafından ölçümü ve sonuçların değerlendirilmesi yapıldıktan sonra bulunan sonuçlar rapora işlenerek Teknik Amirin onayı ile rapor hazırlanmış olur.

 

Periyodik Muayene Sonucu Uygunsuzluk Bulunması Halinde Ne Yapılmalıdır ?

Periyodik Muayene Ölçümü kontrolü yapılan panoların ölçümü yapıldıktan sonra uygunsuzluk bulunması halinde en kısa süre zarfında ekipmanın uygunsuzluklarının giderilmesi ve uygunsuzluklar giderildikten sonra ekipmanın ANOT Mühendislik Teknik Uzman tarafından tekrar muayene edilmesi gerekmektedir.