Termal Konfor Ortam Ölçümü

İçindekiler

Termal Konfor Ortam Ölçümü

Termal Konfor Ortam Ölçümü Nedir ?

Termal konfor ölçümü, çalışma ortamında, çalışanların ısı, nem, basınç, hava akımı gibi iklim şartları açısından, zihinsel ve bedensel faaliyetlerini sürdürürken, belli bir rahatlık içinde bulunmaları için ortamın olması gereken optimum değerleri içerir.

Nem, hava sıcaklığı, hava akım hızı, termal radyasyon, çalışma ortamında termal konforu etkileyen nedenlerdendir. Bu faktörler insan bünyesine uygun halde olmadığından, insanın çalışma kapasitesi ve iş verimi düşebilir.

 

Termal Konfor Ortam Ölçümü Nasıl Yapılır ?

Hava Sıcaklığı: İnsan vücudunu çevreleyen havanın sıcaklığıdır.

Radyan Isı: Isı, vücudumuzu çevre ile yapılan ısı alışverişinde, hava sıcaklığına göre daha fazla etkilemektedir.

Hava Hızı: Ortamda hareket eden havayı belirten hava hızı, ortamdan daha serin ise çalışanın serinlemesine yardımcı olur. Hava hızı, termal konfor için önemli bir etken olduğundan insanlar hava hızına karşı oldukça duyarlıdırlar.

Nem: Nem, havada bulunan su buharına denir. Nem oranı havadaki miktarının, havanın içinde bulunabilecek olan maksimum nem miktarının oranıdır ve barometre ile ölçülmektedir.

 

Termal Konfor Ortam Ölçümü Neye Göre Yapılır ?

Ölçümler İSGÜM yeterlilik belgesi kapsamında yer almaktadır. TS EN ISO 7730 / TS EN 7243 standartlarına göre muayenesi gerçekleştirilir.

 

Termal Konfor Ortam Ölçümü Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır ?

Mevzuatta Termal konfor ölçümü sıklığı ile ilgili bir bilgi yer almamaktadır. Bu yüzden İş veren, iş hijyeni ölçüm, analiz ve testlerini risk değerlendirmesine bağlı olarak yaptırmaktadır.

Ayrıca işletmede çalışanların mahalleri değiştirildiğinde termal konfor ölçümü tekrarlanmalıdır. Genellikle termal konfor ölçümü çok tehlikeli sınıf işletmelerde 2 yılda bir, tehlikeli sınıf işletmelerde 4 yılda bir, az tehlikeli sınıf işletmelerde 6 yılda bir yeniden yapılması gerekir. İş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekiminin uygun görmesi halinde daha öne çekilebilir.

 

Termal Konfor Ortam Ölçümü Nasıl Hazırlanır ?

Termal Konfor Ölçümü yapılan mahalin TS EN ISO 7730 / TS EN 7243 standartlarına göre da belirtilen kriterlere uygun olup olmadığı Teknik Uzman tarafından gözlemlendikten sonra bulunan sonuçlar rapora işlenerek Teknik Amirin onayı ile rapor hazırlanmış olur.

 

Ölçüm Sonucu Uygunsuzluk Bulunması Halinde Ne Yapılmalıdır ?

Termal Konfor Ölçümü yapılan mahalin ölçümü yapıldıktan sonra uygunsuzluk bulunması halinde en kısa süre zarfında ekipmanın uygunsuzluklarının giderilmesi ve uygunsuzluklar giderildikten sonra ekipmanın ANOT Mühendislik Teknik Uzman tarafından tekrar ölçümün yapılması gerekmektedir.